Bahan-bahan:
250 ml thick coconut milk
250 ml santan pekat
2 tbsp sugar
2 sudu besar gula
½ tsp salt
1/2 sudu kecil garam
275 gm Glutonous rice (steamed)
275 gm beras pulut (kukus)
1 mango raw
1 biji mangga (masak)
Preparations :
Cara membuat:
1. Mix half coconut milk with sugar and pour into pot and heat-up. Stir until the sugar dissolved. Don't let it boil.
1 . Campurkan sebahagian santan kelapa dan gula, masukkan ke dalam periuk dan panaskan. Gaul rata hingga gula tadi hancur. Jangan biarkan mendidih.
1 . Campurkan sebahagian santan kelapa dan gula, masukkan ke dalam periuk dan panaskan. Gaul rata hingga gula tadi hancur. Jangan biarkan mendidih.
2. Serve the manggo with steamed glutonous rice, then pour the hot coconut on top of it. Can be serve hot or cold.
2. Hidangkan mangga masak tadi bersama pulut yang telah dikukus, kemudian curahkan kuah santan di atasnya. Hidangkan ketika sejuk ataupun panas.
From Wanita Magazine.
No comments:
Post a Comment